ratatouille

Hlavní jídlo (vytvořil*a Fons Beníšky)
vegetariánské veganské bez lepku bez laktózy
název množství (na 1.0 porcí)
Rajčata 56 gramy
Paprika červená [kus] 0.6 kusy
Cibule červená [kus] 0.5 kusy
Cuketa [kus] 0.3 kusy
Lilek [kus] 0.2 kusy
Rajčata v plechovce 0.1 kusy
Citrony [kus] 0.1 kusy
Tymián - čerstvý
Česnek [stroužek] 0.5 stroužek
Olej olivový
Ocet balsamikový
Čerstvá bazalka

návod k přípravě

Než začnete, připravte si ingredience - oloupejte a nakrájejte cibuli na klínky, oloupejte a nakrájejte česnek nadrobno. Lilek a cuketu ořízněte, papriku zbavte semínek a nakrájejte na 2,5cm kousky. Rajčata nakrájejte nahrubo. Listy bazalky otrhejte a dejte stranou, stonky pak nakrájejte najemno. Ve velké pánvi nebo kastrolu rozehřejte na mírném ohni 2 lžíce oleje, přidejte nakrájené lilky, cukety a papriky (možná budete muset smažit po částech) a smažte asi 5 minut, nebo dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu, ale nejsou uvařené. Uvařenou zeleninu přendejte do velké mísy. Na pánev přidejte cibuli, česnek, stonky bazalky a lístky tymiánu a případně ještě pokapejte olejem. Smažte 10 až 15 minut nebo dokud nezměkne a nezezlátne.

Vraťte uvařenou zeleninu na pánev a vmíchejte čerstvá a konzervovaná rajčata, balsamico a pořádnou špetku mořské soli a černého pepře.

Dobře promíchejte a rajčata rozbijte hřbetem lžíce. Pánev přikryjte a na mírném ohni vařte 30 až 35 minut, nebo dokud se omáčka nezredukuje, nelepí a není sladká.

Natrhejte lístky bazalky, jemně nastrouhejte citronovou kůru a podle potřeby upravte koření. Podávejte s kouskem chleba nebo dušenou rýží.


úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti