název | množství (na 13.0 porcí) | |
---|---|---|
Mouka - hladká | 87 gramy | cca |
Máslo | 87 gramy | cca |
Mrkev [kus] | 1.7 kusy | |
Petržel | 1.3 kusy | |
Květák | 1.3 kusy | |
Cibule | 1.3 kusy | |
Celer | 0.1 kusy | 1/4 |
Postup
Nakrájíme zeleninu na malé kousky. Květák oloupeme a oddělíme jednotlivé hlavy od sebe. Do vroucí osolené vody dáme uvařit květák a necháme změknout. Vedle osmažíme cibuli a zeleninu. Přidáme vodu a koření. Měkký květák vyndáme z vody a nakrájíme na malé kousky a dáváme do polévky. Nakonec uděláme jíšku. Tu pak vložíme do polévky a chvíli povaříme. Koření: Drcený kmín, sůl, pepř, muškátový oříšek.
Jíška: Rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Jíšku děláme světlou, tedy jakmile začne chytat hnědou barvu, již je pozdě.