francouzská cibulačka

Polévka (vytvořil*a Fons Beníšky)
vegetariánské
název množství (na 1.0 porcí)
Cibule 139 gramy
Víno bílé 21 mililitry suché
Máslo 3.5 gramy
Bujón - zeleninový 1.7 gramy ca 6 kostek?
Olej slunečnicový
Mouka - hladká na zahuštění

návod k přípravě

Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte plátky.

Ve větším hrnci zprudka rozehřejte máslo a olej a vsypte do něj polovinu cibule. Velmi intenzivně a rychle opečte, až cibule místy zezlátne. Barva je důležitá, proto míchejte a opékejte dál, dokud nebude hrozit připálení. V tu chvíli podlijte cibuli několika lžícemi vody a nechte rozpustit přípečky na dně. Tím na chvíli oddálíte spálení, a jakmile se voda odpaří, můžete cibuli opékat dál. Takto podlijte ještě dvakrát nebo třikrát, až má cibule rovnoměrnou, zlatou barvu.

Jakmile je první polovina cibule opečená, přidejte i zbytek a opět ji za bedlivého míchání nechte změknout. Tentokrát už ji nemusíte nechat zezlátnout. Po tomto rozdílném zacházení nebude cibule v polévce jednotvárně měkká, ale některé kousky poskytnou zajímavější strukturu. Nakonec přidejte cukr a ještě minutu míchejte, až se rozpustí.

Cibuli v hrnci poprašte moukou a krátce promíchejte, aby se mouka rozpustila v tuku. Nyní přilijte jednu třetinu vývaru a opět důkladně zamíchejte, tím se zbavíte případných žmolků z mouky.

Pak teprve přilijte i zbytek vývaru, víno, podle chuti dosolte, přiveďte polévku k varu, zakryjte a zvolna vařte 20 minut.

Nezapomeňte občas promíchat.

úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti