Mac&Cheese

Hlavní jídlo (vytvořil*a Petr Herold)
název množství (na 13.0 porcí)
Těstoviny 1.6 kilogramy makarony/kolínka
Mléko 780 mililitry
Cheddar 624 gramy případně mix s levnějším sýrem
Mouka - hladká 104 gramy
Máslo 78 gramy na bešamel + na vymazání
Koření - paprika uzená 1.6 gramy
Dijonská hořčice 5.2 čajové lžičky
Jarní cibulka k podávání
Sůl
Muškátový oříšek

návod k přípravě

1) Těstoviny uvařte na skus. Poté je slijte a dejte do větší mísy.

2) Pekáč vymažte máslem. Sýr nastrouhejte najemno a dejte stranou.

3) V hrnci zpěňte máslo. Poté přisypte mouku a míchejte 2 minuty. Následně přilijte mléko a za stálého míchání vařte 3 minuty na mírném ohni. Jakmile mléko zhoustne, přidejte dvě třetiny nastrouhaného sýra, špetku muškátového oříšku, hořčici, špetku soli a na nízké teplotě míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

4) Dvě třetiny hotového bešamelu smíchejte v míse s uvařenými těstovinami. Ty přemístěte do vymazané zapékací mísy, zalijte zbylým bešamelem a vložte do trouby rozehřáté na 250 °C. Nechte zapéct 8 minut, poté posypte zbylým sýrem, teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 8–10 minut dozlatova. Hotové makarony ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.

úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti