název | množství (na 13.0 porcí) | |
---|---|---|
Těstoviny | 1.6 kilogramy | makarony/kolínka |
Mléko | 780 mililitry | |
Cheddar | 624 gramy | případně mix s levnějším sýrem |
Mouka - hladká | 104 gramy | |
Máslo | 78 gramy | na bešamel + na vymazání |
Koření - paprika uzená | 1.6 gramy | |
Dijonská hořčice | 5.2 čajové lžičky | |
Jarní cibulka | k podávání | |
Sůl | ||
Muškátový oříšek |
1) Těstoviny uvařte na skus. Poté je slijte a dejte do větší mísy.
2) Pekáč vymažte máslem. Sýr nastrouhejte najemno a dejte stranou.
3) V hrnci zpěňte máslo. Poté přisypte mouku a míchejte 2 minuty. Následně přilijte mléko a za stálého míchání vařte 3 minuty na mírném ohni. Jakmile mléko zhoustne, přidejte dvě třetiny nastrouhaného sýra, špetku muškátového oříšku, hořčici, špetku soli a na nízké teplotě míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
4) Dvě třetiny hotového bešamelu smíchejte v míse s uvařenými těstovinami. Ty přemístěte do vymazané zapékací mísy, zalijte zbylým bešamelem a vložte do trouby rozehřáté na 250 °C. Nechte zapéct 8 minut, poté posypte zbylým sýrem, teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 8–10 minut dozlatova. Hotové makarony ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.