Zelňačka

Polévka (vytvořil*a Petr Herold)
název množství (na 13.0 porcí)
Kuřecí vývar 3.9 litry
Kysané zelí 1.6 kilogramy
Brambory 1.1 kilogramy
Cibule 832 gramy
Klobáska 520 kusy např. papriková
Mouka - hladká 182 gramy
Cukr řepný, bílý 182 gramy
Sádlo 6.2 gramy 12 lžic
Koření - nové koření 5.2 gramy 10 kuliček
Koření - bobkový list 5.2 kusy
Koření - paprika sladká, mletá 3.1 gramy 6 lžic
Koření - paprika uzená 1 gramy 2 lžíce
Zakysaná smetana k podávání
Koření - pepř černý
Koření - kmín drcený, špetka
Sůl

návod k přípravě

1) V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji lehce zesklovatět. Přidáme nakrájenou klobásu a opečeme. Přidáme drcený kmín, papriku, hladkou mouku a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem a promícháme. 

2) Kysané zelí vymačkáme a nálev dáme stranou. Zelí nakrájíme nahrubo a přidáme do vývaru i se třetinou kyselého nálevu. Přidáme bobkové listy, brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm a vaříme na mírném ohni 15 minut. Vyjmeme bobkové listy a polévku dochutíme solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí. (Podáváme se lžící zakysané smetany.)

úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti