Vegetariánská sekaná

Hlavní jídlo (vytvořil*a Fons Beníšky)
název množství (na 1.0 porcí)
zelená čočka 42 gramy
Mrkev 33 gramy
Strouhanka 25 gramy
Cibule 25 gramy
Celer bulvový 25 gramy
Jablka 0.2 kusy
Olej slunečnicový
Koření - tymián
Koření - pepř černý
Koření - nové koření
Koření - bobkový list
Česnek [stroužek] 0.5 stroužek
Lněná semínka 0.3 polévkové lžíce
Sůl
rozmarýn
Koření - oregano

návod k přípravě

Čočku propláchneme a dáme do hrnce s pár bobkovými listy a několika kuličkami nového koření, zalijeme vodou na dva prsty nad povrch čočky a dáme vařit doměkka, tedy zhruba 40 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Po uvaření čočku slijeme a necháme lehce vychladnout a nezapomeneme vytáhnout koření.

Lněné semínko zalijeme vodou a necháme nabobtnat. 

Cibuli si nakrájíme na kostky. Mrkev, jablko a celer nastrouháme nahrubo. Na pánvi dáme rozpálit olej. Na něj vsypeme cibuli a smažíme dosklovata, pak přidáme mrkev, celer, tymián, rozmarýn a oregáno a smažíme dozlatova.

V míse smícháme rozvařenou čočku, lněná semínka, osmaženou zeleninu s kořením, nastrouhané jablko a strouhanku a vše promícháme do kompaktní hmoty. Ke směsi přidáme prolisovaný česnek a dle chuti dosolíme, dopepříme, případně dokořeníme tymiánem nebo oregánem. Směs dáme do olejem vymazané formy a dobře uhladíme povrch.

Sekanou pečeme na 190 °C 35 minut.


úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti