Hrachová polévka (hrubá)

Polévka (vytvořil*a Ondřej Havlíček)
název množství (na 13.0 porcí)
Sušený půlený hrách 812 gramy
Slanina 325 gramy
Mrkev [kus] 6.5 kusy
Brambory [kus] 6.5 kusy
Cibule [kus] 3.2 kusy
Koření - pepř černý podle chuti
Česnek [stroužek] 3.2 stroužek
Majoránka (v čajových lžičkách) 3.2 čajové lžičky
Sůl 1.6 polévkové lžíce

návod k přípravě

1) Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev očistěte a nakrájejte na centimetrové kostičky, totéž udělejte s bramborami. Hrách přeberte a propláchněte v cedníku. 2) V hrnci rozehřejte olej a krátce a prudce na něm opečte mrkev. Jakmile začne místy chytat zlatavé odstíny, přidejte i cibuli s česnekem, velkou špetkou soli, oregáno, připadně i čerstvě mletý pepř. Minutu míchejte, až cibule změkne a všechno se rozvoní po celé kuchyni. 3) Základ na polévku zalijte litrem vody, přidejte polovinu hrachu, brambory a přiveďte k varu. Nechte mírně vřít, nezakryté nebo jen napůl zakryté, asi 30 minut. 4) Do polévky přidejte i zbývající hrách a vařte ještě dalších 30-40 minut, dokud všechen hrách v polévce nezměkne. Na závěr polévku znovu dochuťte solí a pepřem.

úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti