název | množství (na 1.0 porcí) | |
---|---|---|
Celer bulvový | 75 gramy | jeden menší |
smetana na vaření | 38 mililitry | |
Petržel [kus] | 0.2 kusy | |
Mrkev [kus] | 0.2 kusy | |
Cibule [kus] | 0.2 kusy | |
Bujón - zeleninový [kus] | 0.2 kusy | kostka |
Brokolice | 0.2 kusy | |
Máslo | na osmažení | |
Koření - pepř černý | ||
Česnek [stroužek] | 0.5 stroužek | |
Sůl | ||
Olej olivový | na osmažení |
Brokolici rozdělíme na růžičky, nakrájíme si jednu menší mrkev, malý kousek celeru a malý kousek petržele na kostičky (od každého opravdu jen trochu), stroužek česneku rozkrojíme na 1/2 a dáme do cca 1,5 - 2 l vody vařit do měkka.
V druhém hrnci rozpustíme kousek másla s olivovým olejem a zpěníme 1/2 cibule a stroužek česneku na drobno nakrájené.
Do hrnce se zpěněnou cibulkou a česnekem nalijeme vývar se zeleninou a rozmixujeme. Přidáme zeleninový bujon a necháme ještě asi 15 min povařit. Opepříme, případně dochutíme polévkovým kořením (např. Podravka). Pokud přidáváme polévkové koření povaříme ještě cca 5 min poté vypneme a přilijeme smetanu.