název | množství (na 10.0 porcí) | |
---|---|---|
Řepa červená | 1 kilogramy | cca 6ks |
Rýže arborio (kulatozrnná) | 700 gramy | |
smetana na vaření | 200 mililitry | |
Parmezán | 200 gramy | |
Máslo | 60 gramy | 4 lžíce |
Cibule [kus] | 2 kusy | |
Rukola | volitelně k podávání cca 25g na člověka | |
Koření - tymián | ||
Balkánský sýr | volitelně k podávání cca 25g na člověka | |
Česnek [stroužek] | 2 stroužek | |
Olej olivový | 4 polévkové lžíce | |
Sůl |
Jak na to?
V osolené vodě uvařit oloupanou řepu do měkka. V ideálním případě rozmixovat s trochou toho řepového vývaru na pyré. Ve variantě bez mixéru nastrouhat.
Na troše oleje osmažit dosklovata najemno nakrájenou cibuli, přisypat a trochu opéct rýži. Postupně přilévat řepový vývar/zeleninový vývar/jiný vývar/vodu. Ideální je samozřejmě ten vývar z vaření řepy, protože výsledná barva je pak kouzelná.
Trochu osolit (pozor na to, že se v závěru přidá dost sýra, který je dost slaný), prolisovat česnek přisypat tymián.
Míchat a postupně přilévat tekutinu do změknutí rýže a získání krémovité konzistence.
Když je rýže téměř měkká, vmíchat řepu a chvíli povařit. Čím kratší dobu, tím lepší výsledná barva.
V závěru vmíchat nastrouhaný sýr, pár lžic smetany a trochu másla. Pěkně promíchat a nechat chvíli stát, než se na to vrhnete.