Řepové rizoto

Hlavní jídlo (vytvořil*a Klára Ondříčková (Káďa))
název množství (na 10.0 porcí)
Řepa červená 1 kilogramy cca 6ks
Rýže arborio (kulatozrnná) 700 gramy
smetana na vaření 200 mililitry
Parmezán 200 gramy
Máslo 60 gramy 4 lžíce
Cibule [kus] 2 kusy
Rukola volitelně k podávání cca 25g na člověka
Koření - tymián
Balkánský sýr volitelně k podávání cca 25g na člověka
Česnek [stroužek] 2 stroužek
Olej olivový 4 polévkové lžíce
Sůl

návod k přípravě

Jak na to?

  • V osolené vodě uvařit oloupanou řepu do měkka. V ideálním případě rozmixovat s trochou toho řepového vývaru na pyré. Ve variantě bez mixéru nastrouhat.

  • Na troše oleje osmažit dosklovata najemno nakrájenou cibuli, přisypat a trochu opéct rýži. Postupně přilévat řepový vývar/zeleninový vývar/jiný vývar/vodu. Ideální je samozřejmě ten vývar z vaření řepy, protože výsledná barva je pak kouzelná.

  • Trochu osolit (pozor na to, že se v závěru přidá dost sýra, který je dost slaný), prolisovat česnek přisypat tymián.

  • Míchat a postupně přilévat tekutinu do změknutí rýže a získání krémovité konzistence.

  • Když je rýže téměř měkká, vmíchat řepu a chvíli povařit. Čím kratší dobu, tím lepší výsledná barva.

  • V závěru vmíchat nastrouhaný sýr, pár lžic smetany a trochu másla. Pěkně promíchat a nechat chvíli stát, než se na to vrhnete.

úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti