černá omáčka s bramborovými šlíšky a uzeným (tempehem)

název množství (na 36 porcí)
Maso - Uzené maso 4 kilogramy
Povidla - švestková 1.2 kilogramy 3 balení
Tempeh uzený 1 kilogramy
Sušené švestky 600 gramy 4 balení
Smetana na vaření 600 mililitry
Rozinky 200 gramy 1 balení
Polenta 5 lžic
Perník na strouhání
Máslo
Koření - skořice mletá
Koření - perníkové koření
Koření - pepř černý
Koření - hřebíček
Sůl
Hlavní jídlo

(vytvořil*a Fons Beníšky)

návod k přípravě

Nádobu s vodou dejte na kamna a začněte přidávat ingredience: švestková povidla, sušené švestky, rozinky, kus skořice celé a pro jistotu zasypat skořicí mletou, několik hřebíčků. Pakliže se vám nedostává strouhaného perníku (a to se vám nedostává zcela jistě, pokud vaříte podle fonsího receptu), obohaťte stávající směs kořeními, o kterých vás napadne, že by mohly být standardní složkou perníku, a omáčku zahustěte povařenou kukuřičnou moukou (polentou). Nikdo nic nepozná a navíc bude výsledný produkt gluten-free, což je dnes v módě. Oficiální recepty zmiňují také mandlové nudličky. Disponujete-li takovou ingrediencí, bez obav ji vhoďte, ta už tomu neublíží. Další doslazování cukrem, ač zmiňované v receptech, nelze doporučit. Už tak je to sladký jak cecek. Nalejte do toho všeho smetanu, krátce to povařte a nechte odstát. Je-li výsledná chuť jalová, je tam nejspíš málo skořice.

Podávejte k uzenému masu s bramborovými šlíšky.

úkoly

recept nemá úkoly

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti
fotky