název | množství (na 36.0 porcí) | |
---|---|---|
Rajčata | 2 kilogramy | |
Paprika červená [kus] | 20 kusy | |
Cibule červená [kus] | 18 kusy | |
Cuketa [kus] | 12 kusy | |
Lilek [kus] | 9 kusy | |
Rajčata v plechovce | 5 kusy | |
Citrony [kus] | 4 kusy | |
Česnek [stroužek] | 18 stroužek | |
Tymián - čerstvý | ||
Olej olivový | ||
Ocet balsamikový | ||
Čerstvá bazalka |
Než začnete, připravte si ingredience - oloupejte a nakrájejte cibuli na klínky, oloupejte a nakrájejte česnek nadrobno. Lilek a cuketu ořízněte, papriku zbavte semínek a nakrájejte na 2,5cm kousky. Rajčata nakrájejte nahrubo. Listy bazalky otrhejte a dejte stranou, stonky pak nakrájejte najemno.
Ve velké pánvi nebo kastrolu rozehřejte na mírném ohni 2 lžíce oleje, přidejte nakrájené lilky, cukety a papriky (možná budete muset smažit po částech) a smažte asi 5 minut, nebo dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu, ale nejsou uvařené. Uvařenou zeleninu přendejte do velké mísy.
Na pánev přidejte cibuli, česnek, stonky bazalky a lístky tymiánu a případně ještě pokapejte olejem. Smažte 10 až 15 minut nebo dokud nezměkne a nezezlátne. Vraťte uvařenou zeleninu na pánev a vmíchejte čerstvá a konzervovaná rajčata, balsamico a pořádnou špetku mořské soli a černého pepře. Dobře promíchejte a rajčata rozbijte hřbetem lžíce. Pánev přikryjte a na mírném ohni vařte 30 až 35 minut, nebo dokud se omáčka nezredukuje, nelepí a není sladká. Natrhejte lístky bazalky, jemně nastrouhejte citronovou kůru a podle potřeby upravte koření. Podávejte s kouskem chleba nebo dušenou rýží.