název | množství (na 1.0 porcí) | |
---|---|---|
Sekaná | 69 gramy | |
Hrách | 56 gramy | |
Kroupy | 42 gramy | |
Cibule | 28 gramy | |
Sádlo | 6.9 gramy | |
Česnek [palice] | 0.1 kusy | |
Koření - majoránka, sušená | hodně |
Král krkonošských chalup. Neskonalou lahodnost této směsi obyčejných věcí dodává magická ingredience - domácí vyškvařené sádlo.
Zvlášť uvařte předem namočený hrách, zvlášť kroupy. Pro plnou chalupu lidí stačilo kilo hrachu a necelé kilo krup. Na větším než malém množství sádla osmahněte cibulku. Anebo také kostky uzeného či slaniny. Všechno to promíchejte spolu s pytlem majoránky a kvanty lisovaného česneku. Rovnoměrně rozvrstvěte v pekáči, navrch přidejte pro jistotu několik lžic sádla. Pokud by vám směs připadala už dost mastná, přidejte také několik lžic sádla; v takovém případě ale smíte použít menší lžíci. Horká trouba si poradí se zbytkem procesu. Pečte do lehce křupavého povrchu..