Kyselice

Polévka (vytvořil*a 3. středisko Zlín)
vegetariánské pokročilé
název množství (na 4.0 porcí)
Voda 1 litry
Kysané zelí 400 gramy
Brambory 300 gramy
Mléko 250 mililitry
Mouka - hladká 25 gramy
Cibule [kus] 1 kusy
Koření - pepř černý
Koření - nové koření
Koření - kmín
Koření - bobkový list
Sůl

návod k přípravě

  1. Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a trochou vody. Přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření.
  2. Ve druhém dáme vařit na kostičky pokrájené brambory s kmínem. 
  3. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí. 
  4. Orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Kdo chce, orestuje i nějakou uzeninu (slaninu, klobásku).
  5. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme.
  6. Pak přidáme osmaženou cibulku. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny.

Je důležit évařit brambory a zelí zvlášť. Legendy praví, že dohromady by se brambory neuvařily. Stejně tak legendy doporučují rozkvedlat v mléce, které chcete přilít, mouku Mléko se jinak zdrcne.

úkoly

recept nemá úkoly

galerie

zobrazit pro daný počet porcí
další možnosti